100% Biker & Trike Magazine Forums

Go Back   100% Biker & Trike Magazine Forums > 100% Biker > The Workshop

Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-09-2006, 03:09 PM
mikeki mikeki is offline
Chat Virgin
 
Join Date: Aug 2006
Location: wrexham
Posts: 16
Default Rough running engine

Just finished building xj900 trike pre diversion. Engine sounds and runs rough dont know if it wants tuning or I have some major engine problems. Does any body know of a company or person in the wrexham area that could tune or at least tell me if the engine is Knackered.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-09-2006, 03:45 AM
John Hopkins's Avatar
John Hopkins John Hopkins is offline
Super Moderator
 
Join Date: May 2006
Location: Tredegar, South Wales
Posts: 16,062
Default running rough

Get or borrow a Gunson Hi gauge compression gauge from ebay for 5 or halfords for little more. run the engine for about 10 minutes to warm it up and do one of the following...1. take all the plugs out and connect the gauge to one plug hole, Turn engine over a few times on the starter motor, take maximum reading. disconnect gauge and reconnect to next plug hole take next reading, repeat for all cylinders.
2. Run for ten minutes, remove one plug, fit gauge,start engine, take reading,replace plug, remove next plug, start engine, take reading, repeat for all cylinders. all cylinders should read the same, if you have a difference on one cylinder of over/under 20% then you have a problem in one cylinder, If they are the same, Look elsewhere
Reply With Quote
  #3  
Old 05-09-2006, 10:48 PM
IPC_Jules's Avatar
IPC_Jules IPC_Jules is offline
Chatter Box
 
Join Date: Dec 2005
Location: Sunny Dunny, Bedfordshire
Posts: 267
Send a message via MSN to IPC_Jules
Default

how is it running rough?

i completely rebuilt my xj900 engine, i was lucky though when i cleaned the carbs and put them on it fired straight up, bit ropey idle but revs smoothly. Just need to get the balancing kit out and set them up

1. if you can look into the mouths of the carbs when its running (dont worry about having no airfilter for a few mins) watch the plungers going up and down... when you rev it they should all go up around the same time when you open her up. if one stays down compared to the others the carbs may need balancing or a diaphragm may have gone. a quick test do see if they are leaking is to push them up and put your finger over the port for it and see if it drops back down. it shouldnt

2. if the carbs seem ok then run it up and let it get nice and warm. rev it a bit and hold the throttle open for 5 seconds or so and then hit the kill switch. pull the plugs and see what colour the ceramics are. golden brown is good, white is too lean and black is too rich... if they are all wet and skanky its either far too much petrol or oil. which could indicate the carb letting too much petrol through or oil getting into the combustion chamber (more serious)

hope that helps a bit

Jules
__________________
Jules
www.ironpumacustoms.uwclub.net

"It's goodbye to the shortcuts, Hello to the grind, Nobody ever said it would be an easy ride, Suffer for your art"
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 11:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.