100% Biker & Trike Magazine Forums

Go Back   100% Biker & Trike Magazine Forums > 100% Biker > Biker Chat

Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 13-11-2006, 03:39 PM
piglet's Avatar
piglet piglet is offline
Jedi Chat Master
 
Join Date: Apr 2004
Location: in a house in essex
Posts: 650
Default 4 stroke scooters

Does anyone on here know anything about 4 stroke scooters?
sons scooter looses power at about 15 - 20 mph and won't pick up. have changed spark plug, cleaned the carb, checked the rollers these are all fine any other idea's as to what the problem may be.
__________________
www.buminthemud.co.uk
Reply With Quote
  #2  
Old 13-11-2006, 04:13 PM
pyro pyro is offline
Talk, Type, Breath, Talk, Type, Breath....
 
Join Date: Mar 2005
Location: Winchelsea!
Posts: 5,279
Default

make sure theres no loose plastic under the seat blocking the air intake, I did this once on a 400/4 with a leaking seat, over 3000 revs it sucked the plastic into the intake.....
__________________
Motorsickle!!!

Free the binary 10
Reply With Quote
  #3  
Old 13-11-2006, 06:57 PM
Yambabe Yambabe is offline
Need to Get out More!
 
Join Date: May 2004
Posts: 481
Default

My other half is a scooter mechanic by trade. What make/model is it?
__________________
Sod falling in love. I'd rather fall in chocolate.......
Reply With Quote
  #4  
Old 13-11-2006, 07:10 PM
piglet's Avatar
piglet piglet is offline
Jedi Chat Master
 
Join Date: Apr 2004
Location: in a house in essex
Posts: 650
Default

It's a Taishan sport but think it has a Honda cp50 engine.
__________________
www.buminthemud.co.uk
Reply With Quote
  #5  
Old 13-11-2006, 07:37 PM
Yambabe Yambabe is offline
Need to Get out More!
 
Join Date: May 2004
Posts: 481
Default

Have you had it any faster than this at all? Is it restricted (in which case it will only do about 28mph anyway)? How many miles has it done?

His first thought is that there may be a step in the variator that it can't get past but you should be able to see that if you've had the rollers out?
__________________
Sod falling in love. I'd rather fall in chocolate.......
Reply With Quote
  #6  
Old 13-11-2006, 08:50 PM
piglet's Avatar
piglet piglet is offline
Jedi Chat Master
 
Join Date: Apr 2004
Location: in a house in essex
Posts: 650
Default

It has been faster he has had it up to 40mph,and it has been derestricted.
It was running fine but no power now.
__________________
www.buminthemud.co.uk
Reply With Quote
  #7  
Old 14-11-2006, 09:07 AM
pyro pyro is offline
Talk, Type, Breath, Talk, Type, Breath....
 
Join Date: Mar 2005
Location: Winchelsea!
Posts: 5,279
Default

What colour is the plug? Sounds like fuel.
__________________
Motorsickle!!!

Free the binary 10
Reply With Quote
  #8  
Old 14-11-2006, 03:16 PM
piglet's Avatar
piglet piglet is offline
Jedi Chat Master
 
Join Date: Apr 2004
Location: in a house in essex
Posts: 650
Default

Had thought of that one but have cleaned the carb and put a new plug in it.made no difference, rollers are fine to.
__________________
www.buminthemud.co.uk
Reply With Quote
  #9  
Old 14-11-2006, 04:42 PM
John Hopkins's Avatar
John Hopkins John Hopkins is offline
Super Moderator
 
Join Date: May 2006
Location: Tredegar, South Wales
Posts: 16,062
Default

Quote:
Originally Posted by piglet
Had thought of that one but have cleaned the carb and put a new plug in it.made no difference, rollers are fine to.
My son had a similar problem with his two stroke turned out to be the centrifugal drive unit or it could just be the belt if the engine still runs but there is no drive!..although the belts don't usually go unless there's a reason!.. for under 400 you can get a new Sukida on ebay..It could cost you more than that for repairs to yours at your local friendly bike repair shop!..John
__________________
Beauty is skin deep; ugly goes right to the bone
Reply With Quote
  #10  
Old 14-11-2006, 06:05 PM
pyro pyro is offline
Talk, Type, Breath, Talk, Type, Breath....
 
Join Date: Mar 2005
Location: Winchelsea!
Posts: 5,279
Default

Quote:
Originally Posted by piglet
Had thought of that one but have cleaned the carb and put a new plug in it.made no difference, rollers are fine to.
so what colour is the plug? Is the throttle opening fully? if you raise the rear wheel off the ground does it run up to speed freely?
__________________
Motorsickle!!!

Free the binary 10
Reply With Quote
  #11  
Old 14-11-2006, 06:13 PM
piglet's Avatar
piglet piglet is offline
Jedi Chat Master
 
Join Date: Apr 2004
Location: in a house in essex
Posts: 650
Default

Quote:
Originally Posted by pyro
so what colour is the plug? Is the throttle opening fully? if you raise the rear wheel off the ground does it run up to speed freely?
plug has black sooty stuff on it, yes throttle open fully and if rear wheel off ground runs upto speed freely.
__________________
www.buminthemud.co.uk
Reply With Quote
  #12  
Old 16-11-2006, 04:44 PM
piglet's Avatar
piglet piglet is offline
Jedi Chat Master
 
Join Date: Apr 2004
Location: in a house in essex
Posts: 650
Default

Thanks everyone for their idea's but have solved the problem by putting another carb on it , now runs fine. Cheers Guys an Gals xx
__________________
www.buminthemud.co.uk
Reply With Quote
  #13  
Old 17-11-2006, 01:39 PM
wurzel wurzel is offline
Billy No Mates (only virtual ones!)
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 1,007
Default

I believe it is the same engine as is in Baotian's and a colleague here had one. Same problem, turned out to be crack in the rubber inlet manifold as it has a 90 degree bend in it but has to support the entire weight of the carb.
Reply With Quote
  #14  
Old 18-11-2006, 02:25 AM
Crofty Crofty is offline
Been out, but rather stay in!
 
Join Date: Jul 2004
Location: Retford / Leeds
Posts: 1,261
Send a message via MSN to Crofty
Default

black and sooty? running rich mate, either too much fuel or too little air
__________________
I don't have a death wish, I have a life wish. I want to enjoy it!
Reply With Quote
  #15  
Old 18-11-2006, 02:25 AM
Crofty Crofty is offline
Been out, but rather stay in!
 
Join Date: Jul 2004
Location: Retford / Leeds
Posts: 1,261
Send a message via MSN to Crofty
Default

Quote:
Originally Posted by piglet
Thanks everyone for their idea's but have solved the problem by putting another carb on it , now runs fine. Cheers Guys an Gals xx
Opps! looks like i joined the party a little late there. glad you've got it sorted though
__________________
I don't have a death wish, I have a life wish. I want to enjoy it!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 07:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.